Ja taas sataa... voi tata ihanaa Afrikan kuivuutta ja lampoa! Samat vaatteet paalla taalla menis ku Suomessaki syksylla! Ihan ku ois syksy!! Ja taalla pitais olla kesa! Naa ei ilmeisesti tieda mika kesa on! =)

Kaytiin eilen Mbabanen sairaalassa. Jo pihamaalla tuli sellainen tunne, etta hetkinen luulin tulevani sairaalaan, en slummialueelle. Missa oli siisteys ja steriilisyys mika nakyy heti suomalaisten sairaaloiden aulassa. Oliko tuolla sairaalassa edes aulaa?! Ihmellinen sokkelo, kaltereita siella taalla.... kiviseinat ja lattiat. Vahan pilkisti valoa jostakin ikkunasta... Jossain oli nuoli medical ward tai maternity ward.. Enpa tieda olisinko halunnut nahda mita sielta kyltin takaa paljastuu. Meidan oli maara menna lastenosastolle, hylattyjen lasten osastolle. Kun paasimme sokkeloisten kaytavien jalkeen lastenosaston ovelle jossa luki WARD 8 seinaan maalattuna, tuntui kun olisi tullut vankilan ovelle. Epasiistin nakoista, siihen vaikuttaa varmaan se etta seinia ei ole maalattu tai jos on niin maalit lahtee irti. Ei tietoakaan numeroin merkitysta huoneista tai yksityishuoneista.. siella he olivat kaikki samassa, siina taisi olla jotkut pleksit valissa vahan erottelemassa "huoneita" . Todella ahtaan nakoista. Hyva etta erotti kuka on hoitaja ja kuka ei.. Hoitajilla taisi olla punaiset paidat/takit, mutta ei mitaan hoitsupukuja samalla tavalla kuin suomessa. Kova meteli ja meininki. Miten sellaisessa paikassa voi edes parantua kun on niin hirvea hassakka koko ajan?! Emme ehtineet kovin kauaa siina ihmetella kun vaan kavelimme lapi lastenosaston, sinne jonnekkin osaston peralle, hylattyjen lasten osastolle.

No naytti ihan hylatylta se niiden "osastokin". Tosin sanoen huone, yhta iso kuin meidan olohuone! Siina oli samassa pesukoneet jotka jyrisivat siina, sitten siella oli yksi iso poyta ja pari sankya. Talla hetkella osastolla oli hyva tilanne, siella oli vain 4 lasta, koska sielta oli juuri tama Sandra Lee Centerin (mista kerroimme aikaisemmin) omistaja hakenut lapsia sinne heille lastenkotiin. Siella saattaa olla kaksikymmentakin lasta samaan aikaan... ihmettelen vaan etta missa ne lapset nukkuvat silloin kun siella on enemman, koska tila oli todella pieni. Talla hetkella siella siis oli 2 kehitysvammaista hieman vanhempaa ja sitten oli kaksi vauvaa, toinen 3 viikkoa vanha. Loydetty roskiksesta. Joku amerikkalainen yritti adoptoida sita vauvaa, mutta ei onnistunut koska se on niin vaikeaa. Surullista. Menemme joku paiva sitten sinne auttelemaan ja tutustumaan hieman tarkemmin siihen mita he silla "osastolla" tekevat. Ei kylla oikein loydy sanoja kuvailemaan sita tilannetta. Ei voi muuta sanoa kuin etta onneksi olemme syntyneet Suomeen. Etta mita me oikeastaan suomen sairaaloista ja hoidosta valitamme...  

Tana aamuna olimme tyytyvaisena lahdossa kohti Flasia, siina kanamunia keittelin kun Annan puhelin soi klo 7.45! Siella oli Jorma, meidan yksi "tukihenkilo" taalta Swazimaasta. Kyosti "Kyke" the rallikuski oli laittanut Jormalle illalla mailia etta sano tytoille etta heidan pitaisi olla yliopistolla huomenna aamulla klo 8. No jepjep..ei siina muutakun alettiin ihmettelemaan miten me paasemme 15 minuutissa yliopistolle joka on toisella puolella kaupunkia!?!?! Noh, yritettiin siina sitten pohtia onko jarkea lahtea ollenkaan koska myohastyisimme kuitenkin todella paljon..Soittelimme siina sitten vahan aikaa, jopa Kyostille Suomeen, ja tulimme siihen tulokseen etta lahdemme yliopistolle. Saavuimme paikalle klo 9. Luento oli jo pidetty mutta siella oli turkulaisia kollegoitamme jotka kertoivat etteivat olleet tajunneet luennosta mitaan. Eli mitaan ei menetetty =) Saimme sovittua kuitenkin community health- vastaavan opettajan kanssa etta menemme heidan opiskelijoiden mukaan kun he tekevat jotain tutkimusta kaupungin ulkopuolella. Mutta siita sitten lisaa kun itsekkin tiedamme enemman =)

Etta sellaista taas tanne Swazimaan rauhaan!!

Taalla kannatetaan ja odotetaan innolla josko Suomessa hoitajat menisivat lakkoon!!! EHDOTTOMASTI OLEMME SEN KANNALLA!! (voimme sitten itsekkin taalla sanoa Flasiin etta suomessa hoitajat on lakossa joten mekaan emme voi tulla toihin) eiks se toimi myos taalta maapallon toiseltakin puolelta? Kai se nyt jotain auttaa sekin...=) Tehylaisia kun ollaan!

Sateisin terkuin ja aurinkoa odotellessa Lartsa ja Anna