Aika on tosiaan alkanut menemaan nopeasti, ja meilla on nyt niin paljon suunnitelmia etta ehtiiko kaiken edes toteuttaa tassa ajassa.

Lauantaina kiipesimme vuorille Pinewalleyssa katsomaan Sibebe-rockia. Eli sita isoa kivea mika nakyy kuvissamme blogissa. Olihan aikamoinen kiipeaminen vuorille (itse varsinkin flunssaisena) mutta hitaasti ja varmasti paasimme ylos asti. Maasto ei ollut mitaan parasta mahdollista kaveltavaa ylos eika varsinkaan alas pain! Kuvat kertovat ehka paremmin... ja olimme niin likaisia sen keikan jalkeen etta ei lahtenyt edes suihkussa puhtaaksi meikalaisen jalat! Mutta maisemat olivat aivan mahtavat joten kiipeaminen oli todella sen arvoista, vaikka tuntui ettei henki kulje. Ainakin 5 kilometria pelkkaa nousua... huh huh!!

Tanaan kavimme paikallisten opiskelijoiden kanssa keskustan ulkopuolella keraamassa tietoa siita mitka asiat siella tarvitsivat parannusta. Suomalaisen nakokulmasta KAIKKI asiat siella tarvitsivat parannusta! Ne olivat sellaisia kylayhteisoja joissa ihmiset yrittivat tulla toimeen. "Talot" joissa ihmiset siella asuivat, ei niita voi edes taloiksi nimittaa. En tieda mita ne olivat, jotain hokkeleita. Tiilia vahan kasattu vierekkain ja heitetty pelti siihen paalle katoksi, tai jotain lautoja vahan laitettu ristiin. Lapsille opetettiin esikoulussa etta pitaa pesta kadet ennen kuin alkaa syomaan ja muutenkin huolehtia hygieniastaan, NO milla huolehdit kun ei ole vetta kaikille! Tama esikouluopetus oli kuitenkin jollain tavalla jarkevamman tuntuista kuin se mita oli siella piggs peakissa, ja osa opetuksesta oli ranskaksi. Toisaalta huomasi taas etta siella oli muutamia kavereita ketka olivat ihan pihalla opetuksesta.. 4-5-vuotiaita. Jotenkin tuohon opetukseen pitaisi silti viela enemman tuoda leikkia mukaan, sanoinkin Annalle etta hyva etta itse jaksoin keskittya siella, kun opettaja moneen kertaan kysyi vareja ja numeroita =)

Kaytiin myos jarkkaamassa itsellemme harjoittelua synnytysosastolle siihen ah niin ihanaan Mbabanen sairaalaan... Menemme sinne ensi viikolla ma ja ke. Tutustuimme tanaan tiloihin ja nahtiin maailman pienimpia vauvoja ikina!!!! Muuten voin vaan kuvitella etta synnari ei suomessa ole samannakoinen. Toivottavasti saamme ottaa kuvia tiloista ensi viikolla, koska ei sita oikein pysty sanoin kuvailemaan..  

Nauttikaa kuvista ja palataan taas!   

p.s. Maija... en makaan oikein ymmarra sita vouhotusta siita ymparileikkauksesta, etta se estaa hivin tarttumista. mutta sita perustellaan paremmalla hygienialla, ja sillai etta ku se esinahka leikataan niin sen sisalla olevat solut joihin hiv jotenkin herkemmin tarttuu leikataan pois.... ja mies joutuu ymparileikkauksen jalkeen pidattaytymaan seksista ja voidaan antaa paremmin valistusta myoskin taman ymparileikkauksen myota. mutta laakarit ovat myontaneet etta menee vuosikymmenia ennen kuin tama ymparileikkaaminen todella ehkaisisi sita epidemiaa minka tama hiv taalla afrikassa aiheuttaa... etta sellasta.

HYVA SUOMEN HOITAJAT!!!!!!!!!!!!!

lartsa kuittaa....